Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Supe, ciorbe, borsuri

Publicat: 10.01.2009

Supa, ciorba si borsul bunicii aveau intotdeauna un gust deosebit. Cateva dintre sfaturile eLady.ro te vor ajuta sa prepari supe si ciorbe gustoase.
Atunci cand te gandesti sa prepari supa, borsul sau ciorba, trebuie sa cantaresti macar din ochi cantitatea de lichid si ingrediente, pentru un rezultat exceptional.

Cum spumam supa, ciorba sau borsul

Ciorbele si supele trebuie spumate, pentru ca spuma, de obicei, strica gustul si culoarea acestora.
Pont: Daca ratezi momentul de luat spuma, iti spunem un pont: adauga putina apa rece si spuma se va forma iarasi deasupra lichidului.

Cum eliminam surplusul de grasime din supe, ciorbe, borsuri

In cazul in care carnea din supa este prea grasa, surplusul de grasime trebuie inlaturat, deoarece excesul de grasimi duce la obezitate.
Poti inlatura surplusul de grasimi punand deasupra un presop de hartie foarte gros. Repeta operatiunea pana cand ciorba, supa sau borsul are atata grasime cata iti doresti.

Cum se fierbe supa
Supa se fierbe la foc potrivit, ca sa ramana limpede. Daca o veti fierbe la foc mare, aceasta va deveni tulbure si intunecata. Nici nu se ia de pe foc inainte de a fi gata, pentru ca se va strica mult mai repede.

Cum sa pastrezi supele si ciorbele proaspete mai mult timp
Ciorbele si supele se pastreaza mai mult timp daca se mai fierb cel putin o data dupa preparare. Se racesc si se tin la frigider, la temperaturi cuprinse intre 0 si 4 grade Celsius.

Ce fel de legume folosim pentru supe, ciorbe si borsuri
Legumele trebuie sa fie proaspete si curatate foarte atent. La supele pe baza de carnuri, legumele se adauga dupa ce acestea s-au spumat, iar la supele pe baza de legume, dupa ce a fiert apa.
Astfel, vitamina C din legume se pastreaza intr-o proportie mai mare.

Cand punem legumele in supe, ciorbe si borsuri
Atunci cand adaugati legumele in supa, trebuie sa tineti cont de ordinea in care le puneti, pentru a evita sfaramarea lor. Trebuie sa incepeti cu cele care fierb mai greu, apoi sa le adaugati pe cele care fierb mai usor. De obicei, in retete, se specifica acest lucru.
Pont: Intotdeauna rosiile sau pasta de rosii ori bulionul se adauga la sfarsit. Altfel, legumele vor ramane foarte tari, oricat le-ai fierbe.

Cand saram supa, ciorba sau borsul
Nu uitati ca sarea se adauga intotdeauna la sfarsit.
Tot la sfarsit acrim ciorbele, supele sau borsul cu lamaie sau bors de putina.

Cata apa folosim la supa, ciorba, bors
Cel mai important lucru, in prepararea supelor, a ciorbelor si a borsurilor este acela de a le da cat mai mult gust, aroma si savoare. Supa va iesi mult mai consistenta si mai buna, daca la prepararea acesteia se va folosi mai putina apa. Ideal ar fi ca supa sa fie preparata pentru 6-10 portii, adica o cratita de 6-10 litri. De aceea, supa de casa, preparata pentru 3-5 persoane este mai mult decat suficienta.
Combinatia de apa cu ingredientele din supa, ciorba sau bors trebuie sa fie echilibrata. La sfarsitul fierberii, cantitatea de lichid per portie nu trebuie sa depaseasca 350 - 400 cm cubi sau mililitri.

In ce vase fierbem supa, ciorba sau borsul
Gustul supelor, al ciorbelor si al borsurilor se modifica in functie de materialul vaselor in care sunt gatite si de grosimea acestora. Se recomanda ca supele sa fie preparate in vase emailate sau ceramice.

Retete de ciorbe
Ciorba de miel
Ciorba de burta
Ciorba de sfecla
Ciorba radauteana
Ciorba de salata

Retete de bors
Bors romanesc
Bors rusesc
Bors de stevie

Iata cateva retete de supe delicioase
Supa clara de coada de bou
Supa de linte rosie
Supa de varza Montignac
Supa de ardei cu naut

Supa arabeasca de naut cu spanac
Supa de ciuperci proaspete
Supa de praz
Supa exotica cu fidea
Supa de varza dulce
Supa de rosii
Supa de linte greceasca
Supa spaniola Gazpacho
Supa rece de castraveti cu somon afumat
Supa rece de curry
Supa groasa de linte
Supa de cartofi cu avocado
Supa de cartofi cu ciuperci
Supa de pui greceasca
Supa-crema de legume cu dafin
Supa de ciuperci cu rosii
Supa de varza dulce cu crutoane
Supa de visine
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

TOP 3 prajituri racoritoare pentru sezonul de vara

Vara este, în general, sezonul cel mai pr...

Gastronomie

Gris cu lapte

Mancare de bebelusi spun unii, desertul copilar...

Celebs & Style

Justin Timberlake si Jessica Biel s-au logodit!

Dupa o serie de despartiri si impacari, Justin...

Societate

Cele mai indragite flori de catre femei

Femeile, cu precadere cele sensibile si romanti...

Societate

Activitatea de videochat: Preconceptii versus adevar

Cat de multe stii despre activitatea de videoch...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...